İBB, zaferin 101’nci yıldönümünde “İsmet İnönü Kitabı” yayınladı

Bakec

New member
İBB, 2. İnönü Zaferi’nin 101’inci yıldönümü niçiniyle “İsmet İnönü Kitabı” yayınladı. Kitap için düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, “Bize hem Lozan üzere hem Montrö üzere teminatları sağladılar. Dün sağa sola savurdukları Montrö’ye, yüz tane kolu olsa sarılmaya çalışan siyasalları bugün görüyoruz. Daha iki sene evvel, bir kanal sevdasına küçümsedikleri, aşağıladıkları Montrö’yü, bugün bol bol sarıp sarmalıyorlar” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yayınları; Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, epeyce partili sisteme geçişin öncüsü, asker, devlet adamı İsmet İnönü anısına katalog bir eser yayınladı.

Kitap için Beşiktaş’taki İnönü Parkı’nda düzenlenen tanıtım toplantısı 2. İnönü Zaferi’nin 101’nci yıldönümünde gerçekleştirildi. İsmet İnönü’nün İBB tarafınca yenilenen anıtının bulunduğu alanda yapılan tanıtım toplantısında İnönü’nün gelini ve merhum Erdal İnönü’nün eşi Sevinç İnönü, İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan, İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, TBMM CHP Küme Başkanvekili Engin Altay ve eski CHP Genel Lideri Altan Öymen birer konuşma yaptı.

ALTAY: “ATATÜRK VE İNÖNÜ, BİR ELMANIN İKİ YARISI”

TBMM CHP Küme Başkanvekili Engin Altay

“Benim bildiğim İsmet Paşa hem aksiyonlarıyla hem telaffuzlarıyla, daima önde olmuştur. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her alanda, savaştan siyasete, ihtilal sürecine kadar her alanda en yakını. Bir elmanın iki yarısı desek, yanlış da yapmış olmayız.

1950 seçimlerinden daha sonraki o meşhur kelamı, ‘Bu seçim, benim en büyük zaferimdir’ kelamı, sahiden dünya siyaset tarihine geçecek fazlaca pahalı bir kelamdır. İnönü’nün demokrasi aşkı için de şu söylenebilir: Devlete kin yakışmaz.

Evet, Cumhuriyet’i kanla kurduk, beşerle büyüteceğiz. Ben, İnönü’yü -rahmetle anmanın haricinde- vefa, şükran, minnetle anmanın 84 milyonun bir nazaranvi olduğunu düşünenlerdenim. Allah, Anıtkabir’e üçüncü bir devlet adamını gömmeyi bu millete nasip etmesin” diye konuştu.

“MİLLETİN MAKUS TALİHİNİ YENEN BİR KİŞİLİĞİ ANIYORUZ”

İmamoğlu da konuşmasında “Kim ne derse desin, bu memleketin epeyce değerli Paşa’sını bugün anıyoruz. Atatürk’ün tabir ettiği üzere, milletin makus talihini de yenen bir kişiliği anıyoruz bugün” dedi.

Parktaki İnönü anıtı için İBB’nin yaptığı yenileme çalışmalarında yaşanan sıkıntılara da değinen İmamoğlu Anıtlar Şurası’ndan istedikleri müsaadenin 2 yıl bekletildiğini söylemiş oldu.

MONTRÖ VURGUSU

Atatürk, İnönü ve arkadaşlarının uğraşıyla bugünlere gelindiğini vurgulayan İmamoğlu, şunları söylemiş oldu:

“Onlar yardımıyla bugün buradayız. Akabinde Cumhuriyet’i kurdu bu beşerler Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde. Ve akabinde bize hem Lozan üzere hem Montrö üzere teminatları sağladılar. O teminatlar ki, hala bizim ülkemizin fazlaca değerli teminatları.

Ne kadar değerli olduğunu, bugün yaşadığımız savaş anında bir defa daha hissediyoruz. Dün sağa sola savurdukları Montrö’ye, yüz tane kolu olsa sarılmaya çalışan politikleri bugün görüyoruz.

Daha iki sene evvel, bir kanal sevdasına küçümsedikleri, aşağıladıkları Montrö’yü, bugün bol bol sarıp sarmalıyorlar. Çok büyük devlet insanları bunlar.

Bizim devlet insanlarımızın o devirde bu kontratlara imza atan, o çabayı veren, söz kelime okuduğunuzda ne kadar hassas, ne kadar titiz beşerler olduğunu bir sefer daha görüyoruz.”

“100’NCÜ YILI TÜM YURTTA VE LOZAN’DA KUTLAYACAĞIZ”

Önümüzdeki sene Cumhuriyet’in 100’ncü yılının, 85 milyonla birlikte kutlanacağına dikkat çeken İmamoğlu, “Bu vatanın haricinde yaşayan insanlarımız da doya doya Cumhuriyet’imizin 100. yılını yaşayacak. Ve 100. yıl noktasında, Lozan’ı da en derin biçimiyle hissettirecek buluşmaları yalnızca İstanbul’da değil, Lozan’da da en bedelli kutlamalarla yerine getireceğiz” dedi.

TOPLU KÜTÜPHANE AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İmamoğlu, kitap tanıtımının akabinde Beyoğlu Kasımpaşa Yahya Kemal Mahallesi’nde düzenlenen

“Toplu Kütüphane” açılış merasimine katıldı. CHP Genel Lider Yardımcısı Onursal Adıgüzel, İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Lideri Haydar Ali Yıldız ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Becerikli Polat açılış merasiminde birer konuşma yaptı.

Merasimle bir arada; Kasımpaşa’daki “Peyami Safa”, Esenyurt’taki “Gülten Akın” ve Büyük İstanbul Otogarı’ndaki “Evliya Çelebi” kütüphaneleri hizmete girmiş oldu.