İstanbul’dan pandemi görüntüleri

Bakec

New member
İstanbul’un pandemi sürecini tüm taraflarıyla fotoğraflayan Emine Hilal Korucu, birbirinden çarpıcı kareleri ‘Pandemi İstanbul’ isimli standında sanatseverlerle buluşturdu.

Bağlantı uzmanı ve fotoğrafçı Emine Hilal Korucu’nun pandemi sürecinde gündelik hayatın farklı anlarına tanıklık eden ‘Pandemi İstanbul’ isimli fotoğraf standı, siyah-beyaz fotoğrafların yer aldığı 70 seçkiden oluşuyor. Stant fikrinin doğal bir biçimde geliştiğini belirten Korucu, bu süreci şu biçimde anlattı: “Bir gün etraf yolundan konutuma gidiyordum. O devirde yasaklardan dolayı trafikte fazlaca araç yoktu. ‘Acaba kentin ortasında neler oluyor’ diye merak edip, tarafımı Beşiktaş ve Karaköy’e çevirdim. Oradan karşıya geçtim. Biraz Üsküdar ve Kadıköy’de gezindim. Oradaki ıssızlığı sessizliği gördüm. 30 yıldır İstanbul’dayım, birinci kere bu biçimde bir şey görüyordum. Bu beni epey etkiledi. O an cep telefonumla birkaç kare çektim lakin bu anların kayda alınması gerektiğini düşündüm. daha sonra bunu ‘Pandemi İstanbul’ projesi olarak geliştirmek istedim. Farklı alanlarda aylar süren çalışmalarım kararında da stant koleksiyonu ortaya çıktı.”

UNUTULMAZ ANLAR…

Emine Hilal Korucu, insanın fotoğraf çekerken an ve yerin bir modülü olduğunu belirterek, kelamlarına şu biçimde devam etti: “Tanıklık beraberinde kıssaya ortak olmaktır. Benim şahsi pandemi hikayem; bu istikametiyle yüzlerce insanı, yeri, duyguyu barındırıyor. Çocukların aylarca meskende kaldıktan daha sonra parklardaki oyun coşkusu, yaşlıların müsaade günlerinde tenha sokaklarda özgürlüğün tadını çıkarışları, pandemi sebebiyle vefat eden insanların gasilhanelerdeki sessiz vedaları, aralı cuma namazlarında ortalarına girip çekim yaptığım erkek cemaatin şaşkınlığı, ağır bakımda yatan hastaların ömür çabası, mezarlıkta toprağı çabucak hemen kurumamış insanların iki tarih aralığına sığan öyküleri benim hikayemin unutulmazları. Ağır bakım servisleri de beni epeyce etkiledi. Sıhhat çalışanları üzere önlemlerimi alıp çekimlerimi yaptım. O süreçte, o maske ve elbiselerin ortasında ne kadar kuvvetli bir sureci yönettiklerini anladım. Sıhhat çalışanlarına epeyce şey borçluyuz. Özetle tüm zorluğuna, yoruculuğuna karşın bir talih olarak gördüğüm bu süreç, epey pahalı tecrübeler yaşattı bana.” İstanbul’da, Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi Stant Salonu’nda devam eden stant, 16 Aralık tarihine kadar gezilebilecek.