İzmir.Art hayata geçti

Bakec

New member
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir.Art dijital sanat platformunu hayata geçirdi. İnternet sitesinin yanı sıra cep telefonlarındaki aplikasyon ile de takip edilebilen platform yardımıyla vatandaşlar kentteki bütün kültür ve sanat faaliyetlerinden haberdar olabilecek. Kentteki sanat haberleri ve yarışlarının, sanat odaklı eğitimlerin, ortak görüş oluşturmaya yönelik kamuoyu araştırma altyapısının da bulunduğu platformun tanıtım toplantısı yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Bütün dileğimiz çölleşen iklimimizde kültür sanatla nefes almak için daha hayli insanı kültür sanat üreticisiyle buluşturmak” dedi.

Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası’nda yapılan İzmir.Art tanıtım toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, eski Kültür Bakanı Suat Çağlayan, CHP 26. Devir İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Karaburun Belediye Lideri İlkay Girgin Erdoğan, Efes Selçuk Belediye Lideri Filiz Ciritoğlu Sengel, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Lideri Filiz Eczacıbaşı Sarper, sanatkarlar Zülfü Livaneli, Cezmi Baskın ve Hayko Cepkin, gazeteciler ve sanatseverler katıldı. Aktifliğin sunuculuğunu Yekta Kopan yaptı.

“KENTTEKİ SANAT ÜRETİMLERİ GÖRÜNÜR KILINACAK”

Projenin sunumunu yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Lideri Kadir Efe Oruç, “İzmir.Art, kentteki üretimlerin daha görünür kılınmasına katkı sağlamakta, beraberinde sanatkarlara bir temsil imkanı ve alanı sunmayı amaçlamaktadır. İzmir Arka, kültür sanat ajandası ve rehberi olarak İzmir’in tüm ilçelerini de içine alacak biçimde kültür sanat gündemini bünyesinde toplayan, sanatkarlar ve üretimleriyle etkileşim ortasında olan interaktif, eşitlikçi, demokratik, kültürel bir oluşumdur. İzmir.Art, İzmir’in sanatsal ve kültürel dinamizmini yansıtan bir ayna olmayı hedeflemektedir” dedi.

SOYER: DEMOKRASİYİ DİJİTALLEŞTİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ

İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Kültür ve sanat, cehaletin önünde bir mahzur. bir arada yaşamamızı keyifli kılan bir enstrüman. Eksikliği hayatımızı çölleştiriyor, çoraklaştırıyor, bizi fakirleştiriyor. Ben işin demokrasi boyutunu paylaşmak istiyorum. Demokrasi, beş yılda bir sandığa gitmekten ibaret değil. Demokrasi birlikte yaşama kültürü, bir arada yaşamanın hukuku, bir arada yaşamanın hoşluğudur. İnsanlığın bulduğu en büyük inovasyondur. Ne oldu da bugün bütün dünya popülist ve otoriter iktidarların altında yaşıyor? Demokrasinin zafiyetlerinden mi sanki? bu biçimde olduğunu düşünmüyorum. Demokrasinin erdemlerinde, zenginliğinde bir zafiyet yok. Demokrasinin insan topluluklarıyla buluşmasında, kullanılan araçlarda zafiyet var. Onun için demokrasiyi dijitalleştirmek mecburiyetindeyiz. İzmir Arka, kültür sanat üretiminin ve bu üretimin beşerlerle buluşmasının dijitalleştirilmesidir. Bütün dileğimiz, bu çoraklaşan iklimimizde kültür sanatta bir daha nefes almak için daha epeyce insanı kültür sanat üreticisiyle, onların ürettikleriyle buluşturmak” dedi.

LİVANELİ: İZMİR’İN SANATA VERDİĞİ DEĞERİ TAÇLANDIRACAĞIZ

Tunç Soyer’i kutlayan usta sanatçı ve müellif Zülfü Livaneli, “İnsanları, ülkeleri birbirine yaklaştıracak olan sanattır. Bağımsız sanatkarlar zorluk ortasında, hayatta kalabilme uğraşında. Kendilerine alan açılması lazım. Bu alan fakat yöneticiler yardımıyla açılabilir. Uygun ki bizim büyük kentlerimizde bu biçimde belediyeler var. Daima birlikte İzmir’in sanata ve kültüre verdiği ehemmiyeti taçlandırmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız’ diye konuştu.

İZMİR.ART’TA NELER VAR?

İzmir.Art, kullanıcı açısından yapı olarak kentteki bütün aktifliklerin takvimi, sanal stantlar, kültür ve sanat blogları, kültür sanat haritası ve rotaları olmak üzere dört ana başlık içeriyor. Aktiflik Takvimi ile Kültür Sanat Haritası ve Rotaları, sanatseverlerin İzmir’deki sanat etkinliklerinden kolay ve süratli bir biçimde haberdar olabilecekleri bir kaynak olarak konumlanıyor. Sanal stantlar ve blog ise alanlara özel üretimlerin İzmirArt üzerinden direkt sunulduğu mecralar olarak yer alıyor. Blogta İzmir.Art kullanıcıları için üretilen yapıtlara ait haber, kritik, değerlendirmeler, yeni sanat etkinliklerinin yer aldığı paylaşımlar, biyografiler, kültür sanat rotaları tecrübeleri, röportajlar yer alıyor. İzmir Arka, haritalar ve rotalar ile yurttaşların aktiflik programı oluşturmalarına imkan sağlıyor. İzmir.Art, web sitesinin yanısıra cep telefonlarına indirilen aplikasyon ile de takip edilebiliyor.