KARADENİZBİRLİK: Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki dalgalanmaların tahlili yerli üretim

semaver

New member
Yılda ortalama 30 bin ton ayçiçeği yağı üretimi yapan, Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (KARADENİZBİRLİK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, ayçiçeği yağındaki fiyat dalgalanmalarının niçinlerini sıralayarak, tahlil tekliflerini gündeme getirdi.

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMDE İKLİMSEL KOŞULLAR FAAL

Son senelerda üretimlerinin iklimsel kaideler ve salgın niçiniyle farklılaştığını lisana getiren Erarslan, 2019 yılında 50 bin ton, 2020 yılında 20 bin ton, bu yıl ise yaklaşık 28 bin ton ayçiçeği yağı ürettiklerini anlattı.

“İHTİYACIN YARISINDAN FAZLASI İTHAL EDİLİYOR”

Muhtaçlıkları olan ayçiçeğinin bir kısmını yurt haricinden temin etmek zorunda kaldıklarını anlatan Erarslan, “tutarların son vakit içinderda kıymetli biçimde artışının sebeplerinden biri, Türkiye’nin kendi muhtaçlığı olan ayçiçeğini üretemiyor olması. Gereksinimin yarısından fazlası ithal ediliyor. Değerli dövizler ödeniyor.” sözünü kullandı.

“SULAMA SORUNU ÇÖZÜLMELİ”

Üretimde sulama başta olmak üzere yaşanan meselelerin tahlile kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Erarslan, şöyleki devam etti:

“Ülkemizin hem ekolojik kaideleri tıpkı vakitte başka eserlerle kıyaslandığında ayçiçeği üretimindeki olay dikkate alındığında, sulama sorunu de halledilirse ülkemizin kendi muhtaçlığı olan ayçiçeğini üretmesi mümkün. Şayet bu biçimde bir düzeye ulaşırsak, ayçiçeği yağını yüzde 100 yerli yapabilirsek fiyat dalgalanmalarından etkilenmememiz kelam konusu olabilir.

DESTEKLEME PRİMLERİ ARTMALI

Bunu sağlamak için de ayçiçeği eserinin desteklenmesi ve teşvik edilmesi gerekir. Destekleme primlerinin de artırılması gerekir”

“AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE SULAMA SİSTEMLERİNİN TAMAMLANMASI LAZIM”

Eraslan, üretim basamağında iklimsel kuralların kıymetli olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Üretim için yağışlar fazlaca değerli. Yağışların yeteri kadar olmaması hem rekolteyi hem kaliteyi düşürmekte. Bunu en az ziyanla atlatabilmek için sulamaya kıymet verilmesi ve ayçiçeği üretiminde sulama sistemlerinin tamamlanması lazım. Bilhassa damla sulama sistemine geçilmesi hem sudan tasarruf edilmesi birebir vakitte eserin daha kaliteli olması için çıkar yol üzere gözüküyor. Yabanî sulama haricinde damla sulama, şuurlu sulamaya geçilmesi hem sudan tasarruf yapılmasını birebir vakitte istenilen kararın alınması için fazlaca kıymetli.”

“YAĞIŞLAR BU TÜRLÜ GİDERSE ÜRETİM DÜŞECEK”

Samsun ve etrafının gereksinim duyduğu yağışı alamadığını belirten Erarslan, “Yağış bu biçimde az giderse üretim düşecektir. Üretimin düşmesi de önümüzdeki devir ithalata daha fazla muhtaçlık duymamız manasına geliyor.

TAKVİYE SAĞLANMALI

Kendi gereksinim duyduğumuz üretim düzeyine çıkabilmek için hem üretici birliklerinin birebir vakitte devletimizin gerekli teşviklere dayanakları sağlaması gerekir.” diye konuştu.