/resim ittifakı, ROBIN UTRECHT
Berlin – Bakım reformunun tasarımı konusundaki anlaşmazlıkta, koalisyon partileri görünüşe göre bir uzlaşmaya vardı. Bu rapor ediyor Editoryal ağ Almanya (RND) müzakere çevrelerine atıfta bulunmak.
Buna göre, başlangıçta Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) tarafından yasa tasarısından çıkarılan kısa vadeli ve koruyucu sağlık hizmetlerinin esnek bir bütçede birleştirilmesi reforma yeniden dahil edilmelidir.
Yaklaşık 500 milyon avroluk yıllık maliyetleri karşılamak için ayakta tedavi hizmetlerinin faydaları 2024’ün başında yüzde beş değil, yalnızca yüzde 4,5 artırılmalıdır.
Koalisyon anlaşmasında esnek bir bütçenin getirilmesi zaten kabul edilmişti. Ancak yasa tasarısının kabineden geçmesinden kısa bir süre önce proje FDP’nin baskısıyla yeniden bozuldu. Bu, Yeşiller’den ve bakım ve sosyal kuruluşlardan gelen şiddetli eleştirilerle karşılandı.
Şimdi öyle olsun RND Rapora göre, vekil bakım (önceki yardım: 1.612 Euro’ya kadar) ve kısa süreli bakım (1.774 Euro’ya kadar) için toplam 3.386 Euro’luk bir bütçe ayrılacak ve yararlanıcılar her iki yardım için de esnek bir şekilde kullanabilecekler: seçerler.
Sabırlı savunucular esnek bütçeyi övseler de planlanan karşı finansmanı eleştirdiler. Hasta Koruma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Eugen Brysch, RND2024’e göre fiilen planlanan yüzde beşlik artış bile siyasi vaatlerin ihlaliydi. Ne de olsa hükümet, halka hizmetleri 2022’deki fiyat artışına fiilen uyarlama sözü vermişti.
Brysch, “Önleyici bakım ve kısa süreli bakım için ortak yardım bütçesi gelecek olsa bile, koalisyonun diğer asgari taahhütleri bunun için feda edilmemeli,” diye eleştirdi. “Milletvekillerinin sağduyusuna” “bu reforma karar vermemeleri” çağrısında bulundu. © afp/Haberler