Kyzikos Antik Kenti tehlike altında! ‘İktidarın gazabına uğrayacak’

Bakec

New member
Kyzikos Antik Kenti için harekete geçen CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, Güç ve Doğal Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

“BAKANLIĞIN ALDIĞI KARAR YANLIŞ”

Güç ve Alışılmış Kaynakları Bakanlığı’nın aldığı yanlış karardan ötürü kentin tarihi yapısının tehlike altında olduğuna vurgu yapan Aytekin, “Ülkemizin el değmemiş sayılı hoşluklarından biri olan Kyzikos Antik Kenti de iktidarın gazabına uğrayacak. Şayet durdurulmazsa, hem tarihi dokuya ziyan verecek hem arkeolojik çalışmaları sekteye uğratacak tıpkı vakitte bölge beşerinin sıhhatini olumsuz etkileyecek. Buradan yetkililere davette bulunuyorum. Tabiat katliamı politikalarınızdan vazgeçin” dedi.

“DOĞA CİNAYETİNE DUR DİYECEĞİZ”

Kapıdağ Yarımadası’nda yer alan Kyzikos Antik Kentin tarihi Neolitik çağlara dayanıyor. M.Ö 6 bin yılında kurulduğu belirlenen kentin 178 adet olan sit alanından da biri olduğunu tabir eden Aytekin şöyleki konuştu:

“Basında yer alan haberlere nazaran, Erek İlhanköy’de şurası olan Kapıdağ Rüzgar Gücü Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.’ye ilişkin rüzgar elektrik santrallerinde üretilen elektriğin, çizgileri vasıtasıyla Bandırma Ayyıldız Mahallesi’nde bulunan güç santrallerine aktaracağı belirtilmiştir. Belirlenen güzergâhta bulunan ve 1. derece sit alanı olan Kyzikos Antik Kenti içerisinden de direk geçeceği ve çalışmalara başlandığı tezi basında yer almıştır.”

“Alınan karar yanlış, bölgenin ziyanına, bölge beşerinin ziyanına, tarihi güzelliklerimizin ziyanına bir karardır. özetlemek gerekirsesı sonucun elle tutulur hiç bir tarafı yoktur. Bu tabiat cinayetine, tarih cinayetine dur diyeceğiz.”

“HALK SIHHATİNİ DA TEHLİKEYE ATIYORSUNUZ”

Bölgeye ziyanının yanı sıra yapılacak olan termik santralinin bölge beşerinin sıhhatini da olumsuz etkileyeceğine değinen Aytekin, kelamlarına şöyleki devam etti:

“Termik santrallerin üretim esnasında atmosfere karbon, sülfür, kül üzere zehirli gazların salınımından ötürü uzun vadede canlı ömrünü olumsuz etkileyecektir. Üretim daha sonrasında ortaya çıkan zehirli gazlar niçiniyle havaya, suya ve toprağa karışan zehirli gazlardan tüm canlılar nasibini alacaktır.”

“Farklı farklı kanserojen hastalıkların ortaya çıkması ve mevte dahi niye olabilmesi durumu görülebilme ihtimali doğacaktır. Besin mamüllerinin yetiştirildiği alanlar termik santral ötürüsıyla azalacaktır.”

“Ayrıca ekili alanlar termik santralin etrafa saçtığı zehirli gazlardan etkilenerek ağır metallerin besin mamüllerine karışmasına sebep olacak ve insan sıhhatini büsbütün riske atacaktır. Tüm bu ayrıntıları göze alarak o santrali hala yapacak mısınız?”