Marmara hukuk ücretli mi ?

Hazel

Global Mod
Global Mod
Marmara Hukuk Ücretli mi? Gelin Bu Konuyu Masaya Yatırıyoruz!

Selam dostlar,

Foruma şöyle bir soruyla dalayım dedim: “Marmara Hukuk ücretli mi?” Çünkü eminim ki çoğumuzun kafasında aynı soru var. Üniversiteye hazırlanan gençlerden tutun da “aman bizim çocuk Marmara Hukuk’a girsin” diye dua eden velilere kadar herkesin dilinde. İşin içine hem efsaneler karışıyor hem de şehir efsaneleri. “Orası tamamen ücretsizmiş” diyen de var, “aman dikkat, paralı kontenjanı da var” diye uyaran da. Gelin bu meseleyi biraz eğlenceli bir dille tartışalım, erkeklerin stratejik bakışını ve kadınların empatik yorumlarını işin içine katalım.

Ücretsiz mi, Ücretli mi? İşin Aslı Nedir?

Öncelikle şunu netleştirelim: Marmara Üniversitesi bir devlet üniversitesi. Yani “Marmara Hukuk tamamen paralı” gibi bir şey söz konusu değil. Ama burada devreye ikinci öğretim, katkı payı, özel kontenjan gibi kavramlar giriyor. Birinci öğretimde yani normal gündüz eğitiminde okuyanlar için ücret neredeyse yok denecek kadar az, sadece dönemlik harç bedeli gibi ufak bir katkı.

Ancak bazen duyuyoruz: “Marmara Hukuk ücretli bölüm açtı” diye. Bu, aslında ikinci öğretim veya yabancı öğrenciler için geçerli olabiliyor. O yüzden tam anlamıyla “Marmara Hukuk ücretli” demek yanlış, ama “hiçbir masraf yok” demek de gerçekçi değil.

Peki siz ne dersiniz: Harç paraları “ücretli” demek için yeterli mi, yoksa hâlâ “bedavaya yakın” kategorisinde mi?

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı: Stratejiyi Kuralım

Forumdaki erkek üyelerin yaklaşımı genelde şöyle oluyor: “Kardeşim mesele şu: Okul ücretli mi değil mi, bütçemi ayarlayacağım.” Stratejik sorulara bakalım:

- Devlet üniversitesi mi, vakıf üniversitesi mi? Marmara bir devlet üniversitesi. Yani yıllık yüz binlerce lira isteyen vakıf okullarıyla kıyaslanamaz.

- Ek masraflar neler? Kitaplar, yemek, ulaşım, barınma… Erkekler genelde “hesap defterini açalım, aylık toplam ne çıkıyor?” diye bakıyor.

- Alternatif strateji: “Marmara Hukuk ücretli olsaydı bile, vakıf yerine tercih edilir miydi?” Çünkü itibarı yüksek. Çoğu erkek forum üyesi burada “stratejik yatırım” diyor: Daha az maliyetle daha yüksek prestij.

Buradan soru: Sizce Marmara Hukuk’un marka değeri, mezunları için harcanan parayı fazlasıyla geri getiriyor mu?

Kadınların Empatik Yaklaşımı: Öğrenci ve Aile Üzerindeki Etkiler

Kadın forum üyelerinin bakışı ise daha empatik oluyor. Onlar için mesele sadece “kaç lira ödeyeceğiz?” değil, işin insan boyutu da var.

- Öğrencilerin psikolojisi: Harç parasını ödeyemediği için zorluk yaşayan öğrenciler, moral bozukluğu yaşıyor. Kadın üyeler sıkça “çocuğun ders başarısı bile etkileniyor” diyor.

- Aile bütçesi: Hele ki Anadolu’dan gelen öğrencilerin aileleri için küçük bir katkı payı bile ciddi bir yük olabiliyor. “Paralı-parasız” meselesi, aslında bir aile dramına dönüşebiliyor.

- Eşitlik meselesi: “Devlet üniversitesi herkes için eşit fırsat yaratmalı, ücretli olursa bu fırsat daralır” diyen kadın üyeler, sosyal adalet boyutunu gündeme getiriyor.

Burada da soru şu: Sizce devlet üniversitelerinde “ikinci öğretim” gibi ücretli seçenekler adaleti bozuyor mu, yoksa fırsat çeşitliliği mi sağlıyor?

Forumda Mizahi Yorumlar: Hukuk Okumak Zaten Ücretli!

Bir arkadaşın esprisi çok hoşuma gitti: “Marmara Hukuk ücretli mi? Kardeşim hukuk okumak zaten hayatından 4-5 yıl ücret kesiyor. O kadar ders, o kadar kaynak kitap, bir de stajlarda ücretsiz çalışıyorsun. Daha ne olsun?” :)

Gerçekten de işin esprisi şu: Hukuk fakültesinde kitap masrafı başlı başına bir “ücretli eğitim” gibi. Yani resmi olarak okul ücretsiz olsa bile, fiilen öğrenci cebinden fazlasını harcıyor.

Peki sizce hangisi daha pahalı? Okulun harcı mı, yoksa her dönem alınan kitaplar ve notlar mı?

Gelecek İçin Tahminler

Şimdi biraz ileriye bakalım:

- Ücretli kontenjanlar artar mı? Üniversitelerde ikinci öğretim ve paralı kontenjanların artabileceği konuşuluyor. Sizce bu trend Marmara Hukuk’u da etkiler mi?

- Tamamen ücretsiz eğitim mümkün mü? Kimi üyeler “üniversiteler tamamen ücretsiz olmalı” derken, kimileri “imkânsız, devletin bütçesi yetmez” diyor. Sizce gerçekçi olan hangisi?

- Dijitalleşme etkisi: Dersler çevrimiçi olursa, üniversite masrafları azalır mı? Belki de Marmara Hukuk gelecekte “dijital kampüs”le neredeyse ücretsiz hale gelir.

Sizce 2030’larda Marmara Hukuk öğrencileri hâlâ “harç parası çıktı mı?” diyecek mi, yoksa bu mesele tarihe mi karışacak?

Forumun Sorusuna Dönelim

Konuya dönelim arkadaşlar: “Marmara Hukuk ücretli mi?” sorusunun cevabı aslında hem evet hem hayır. Devlet üniversitesi olduğu için temel eğitim ücretsiz sayılır ama ikinci öğretim, katkı payı, yabancı öğrenci kontenjanları ve ek masraflar işin içine girince, öğrencinin cebinden çıkan para küçümsenecek gibi değil.

Peki şimdi sorular:

- Sizce “ücretsiz devlet üniversitesi” kavramı hâlâ geçerli mi, yoksa artık sembolik ücretler bile öğrenciyi zorlar hale mi geldi?

- Marmara Hukuk’un itibarı, maddi yükleri göze almaya değer mi?

- Gelecekte üniversiteler tamamen ücretsiz olabilir mi?

Sonuç: Hep Birlikte Tartışalım

Özetle; erkekler “stratejik hesap” yapıyor, kadınlar “insan ve aile boyutunu” düşünüyor, mizah ise “hukuk okumak zaten en pahalı şey” diyor. Aslında hepsi doğru. Marmara Hukuk’un ücretli olup olmaması sadece cebimize değil, zihnimize ve toplumsal bakışımıza da dokunan bir mesele.

Şimdi sıra sizde: Sizce Marmara Hukuk gerçekten “ücretsiz” mi, yoksa öğrencinin cebinden çıkanları düşününce “gizli ücretli” mi? Gelin forumda bu konuyu tartışalım, bakalım hangi bakış açısı ağır basacak!

---

Kelime sayısı: 827