Petrol fiyatları, 80 doların altına geriledi

semaver

New member
Brent petrolün varili, bugün saat 09.34 prestijiyle kapanışa nazaran yüzde 0,51 azalışla 79,87 dolardan süreç gördü. Birebir dakikalarda Batı Teksas çeşidi (WTI) ham petrolün varili 76,99 dolardan alıcı buldu. Dün 82,22 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,28 dolar düzeyinde tamamladı.

Fiyatlardaki düşüşte, ABD’nin Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan üzere dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkelerin petrol rezervlerini kullanıma açması talebinde bulunduğuna yönelik haberler tesirli oldu.

South China Morning Post’un yetkililere dayandırdığı haberine bakılırsa, Çin tarafının teklife olumlu yaklaştığı lakin iç tüketim gereksinimlerini kıymetlendirme gereği duyarak çabucak hemen somut adım atmayı taahhüt etmekten kaçındığı söz ediliyor.

Ayrıyeten bir Japon bakanlık yetkilisinin ABD’nin artan güç meblağlarının denetim altına alınmasına yönelik Tokyo’ya iş birliği teklifi götürdüğüne yönelik argümanları doğruladığı lakin Japonya’nın kanunen rezervlerini piyasaya sunamayacağını söz ettiği belirtiliyor.

Dünyanın en büyük stratejik rezervine sahip ABD’nin toplam ham petrol rezerv kapasitesi yaklaşık 714 milyon varil düzeyinde bulunuyor. Çin’in toplam ham petrol rezerv kapasitesinin 238 milyon varil düzeyinde olduğu biliniyor. Depolanan bu ölçünün ise Çin’in 80 günlük petrol talebine muadil olduğu varsayım ediliyor.

Öte yandan, ABD’nin ticari ham petrol stoklarındaki azalış meblağların aşağı istikametli hareketini kısıtlayan bir öge oldu. ABD Güç Enformasyon Yönetimi’ne göre, ülkede ticari ham petrol stokları geçen hafta 2 milyon 100 bin varil (yüzde 0,5) azalarak yaklaşık 433 milyon varil oldu. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 500 bin varil artacağı tarafındaydı.

Ticari ham petrol stoklarına dahil olmayan stratejik ham petrol stokları ise 3 milyon 200 bin varil (yüzde 0,5) azalışla 606 milyon 100 bin varile düştü.

Kelam konusu devirde ABD’nin akaryakıt stokları 700 bin varil (yüzde 0,3) azalışla 212 milyon varile geriledi.

Brent petrolde teknik olarak 80,10 ile 80,19 dolar aralığının direnç, 79,81 ile 79,72 dolar aralığının ise takviye bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.