Profesörün güçlü performansı: Sıhhatte şiddete kar, fırtına altında reaksiyon

Bakec

New member
Hoş Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, sıhhat çalışanlarına yapılan şiddeti eleştirdiği yeni bir performans gerçekleştirdi. Kavukcu, kar, fırtına altında şiddete reaksiyon gösterdi.

Prof. Dr. Mehmet Kavukcu “Şiddeti Düşünmek 10: Sıhhat Çalışanları” isimli performansını kar ve fırtına altında gerçekleştirdi. Daha evvelinde üniversitesinin yerleşke alanında yaptığı duvar resmi önünde ağır kar yağışı, fırtına ve şiddetli soğuğun altında gerçekleştirdiği performansında Kavukcu, sıhhat çalışanlarını bir hekim önlüğü giyerek ve steteskop takarak temsil etmişti.

Hoş Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu gerçekleştirdiği performansla ilgili şu biçimde konuştu:

• Son senelerda daha sık halde karşılaştığımız sıhhat çalışanlarına karşı şiddet haberleri üzerinde düşünülmesi, tahlile yönelik tesirli ve acil adımlar atılması gereken bir düzeye ulaştı.
  • Sıhhat çalışanlarının mesleklerinin zorluğuna karşın toplum sıhhatinden ve gayretten vazgeçmeyen halleri, ortasında bulunduğumuz salgın hastalık ve pandemi çağında deneyimlediğimiz üzere her zamankinden daha hayati bir kıymete sahiptir.
  • Bir hastane sıklıkla olumsuz hisleri, anıları hatırlatan ve hissettiren bir yerdir. Bir hastane umut aşılayabileceği üzere umutların yok olduğu bir yere de dönüşebilir. Bir hastanede yeni bir hayat başlayabilir ancak beklenmedik bir anda, her türlü gayrete karşın çok sevilen bir can hayattan kopabilir.

• Hastane çalışanları günlük ömürlerini bu durumlar ortasında daha fazla canı hayatta tutmaya çabalayarak geçirirler. Bu uğraşın ortasında ruhsal ve fizikî şiddetle karşı karşıya kalmaları bu insanların haksızlık ve sahipsizlik hisleri ortasında mesleklerine olan inanç ve bağlılıklarını zedelemektedir kesinlikle.
  • ömrün ortasında yüz yüze geldiğimiz her türlü şiddete karşı göndermeleri enstalasyon ve performanslarla dikkat çekmeye çalışıyorum. Şiddeti Düşünmek 10: Sıhhat Çalışanları başlıklı son performansımda sıhhat çalışanlarının, bir yandan hayat ve vefat içinde, hayatın galip gelmesi için daima çabaladıkları mesleklerini yaparken, başka yandan gayret etmek zorunda kaldıkları şiddet olaylarına gönderme yaptım.

BABASINI KAYBETTİ, ANNESİ İÇİN HASTANEDE

Yakın vakitte babasını kaybettiğini, bu kaybın çabucak akabinde ortaya çıkan annesinin rahatsızlığı sebebiyle bir müddetdir hastanede yaşamak durumunda kaldığını kaydeden Kavukcu şöyleki devam etti:

“bu vakitte hastane ortamını, hastane çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları olayları gözlemledim ve bu performans ile hakikat orantılı, uygun bir durum olduğunu bir daha gözlemlediğim için bu performansı sunmaya karar verdim. Sıhhat çalışanlarının ortasında bulunduğu ortamı çoğunlukla kullandığım bir alegori olarak tabiatın kuvvetli kaideleri ile ilişkilendirdim. Gergin, tehlikeye açık, kırılgan yüz tabiri ve üzerime fırlatılan karlar, kendi şahsi ömrümdeki kayıplar ve hastalıklar ile uğraş kadar bir sıhhat çalışanının şiddetle karşı karşıya kaldığı anı ve bu şiddeti doğuran cehaletle çabasını de hatırlatır niteliktedir.”