Türkçede istem ne demek ?

Bengu

New member
İstem Ne Demek? Evet, Tam Olarak Ne Demek?

Merhaba forumdaşlar! Hepimiz hayatımızda bir kez “İstem” kelimesini duymuşuzdur, değil mi? Bazen başkalarından bir şey istemekle ilgili hepimizin kafasında çeşitli sorular vardır. “İstemek” ya da “istek” bazen bizim hayatımızda o kadar önemli bir yer tutar ki, bir bakarsınız istemek üzerine bir teori bile geliştirirsiniz. Hadi ama! Bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğine dair bir fikir edinmeye çalışalım. Tabii ki bunu yaparken, erkeklerin çözüm odaklı, kadınların ise ilişki odaklı bakış açılarını birleştirip biraz da mizahi bir dokunuşla sizleri güldüreceğiz!

Erkeklerin “İstem” İle İmtihanı: Stratejik Düşünceyi Unutma!

Erkekler olarak, biz genelde sorunları çözmeye yönelik yaklaşımlar sergileriz, değil mi? Mesela bir arkadaşımız bir şey istediğinde, hemen beynimizde çalışmaya başlar, pratik bir çözüm öneririz. “İstemek ne demek? Çözüm şu!” diyerek, stratejik bir yaklaşım sergileriz. Tam olarak “İstemek” kelimesinin ne anlama geldiğini sorgulamadan, direkt “Söyle, ne istiyorsun, hemen çözüme kavuştururum!” deriz.

Örneğin, bir arkadaşımız “Bana yardım eder misin?” dediğinde, bizde şu düşünce oluşur: “Hmmm, ne yardımı? Bilgisayarımı mı tamir etmemi istiyor? Yoksa annesinin çantasındaki kaybolan cüzdanı mı bulmamı?” Burada asıl soru şu: “Hangi çözüm en hızlı ve en pratik olur?”

Fakat, bir erkek olarak bazen bu “istek” kavramının içinde duygusal bir şey aramayı unutuyoruz. Kadınlar ise o noktada hemen devreye giriyor ve olay sadece pratik çözümle sınırlı kalmıyor. Onlar, genellikle "Bu isteği iletirken nasıl hissediyor acaba?" diye de düşünürler. İşte o zaman “Erkekler, strateji değil, sadece çözüm!” diye düşünürken, bir bakıyoruz kadınlar sosyal ilişkiler üzerine derinlemesine analiz yapmış bile.

Kadınların “İstem” Anlayışı: Empati, Empati, Empati!

Kadınlar, “istek” kelimesini bir duygu dünyası olarak algılarlar. Yani, bir arkadaşları bir şey istediğinde, hemen devreye girerler: “İstemek” sadece bir gereksinim değildir, aynı zamanda bir istekler çığlığıdır. "Ne istediğini bana anlat!" derken, bu sadece bir soru değildir, aynı zamanda duygu dolu bir yaklaşımı simgeler.

Bir kadın, bir erkek “Bana yardım eder misin?” dediğinde, yalnızca çözüm önermez, aynı zamanda nasıl hissettiğini anlamaya çalışır. “Yani, sen bugün çok mu yorgunsun? İstediğin şey, gerçekten sadece yardım mı, yoksa biraz da sohbet mi etmek istersin?” gibi sorularla, isteğin arkasındaki duyguyu keşfetmeye çalışır.

Kadınlar için bir arkadaşının isteği, genellikle bir ilişkilerin güçlendirilmesi fırsatıdır. Bir “istek” aslında bir bağ kurma, bir yakınlaşma, bir empati yapma fırsatıdır. "Bir şey isteyebilirsin, ama önce hislerini paylaşmalısın," düşüncesiyle yaklaşırlar. Ve bu yaklaşım, bazen erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Çünkü “Çözüm bulma” ile “Empatik bağ kurma” arasında çok büyük bir fark vardır.

İstemek, İstediğini Bilmek, Ve Tabii Ki Karar Verme Süreci

Her birimiz hayatımızda bir şeyler isteriz, değil mi? Bazen bir kahve, bazen sadece biraz sohbet, bazen ise bir çözüm ararız. Erkeklerin de kadınların da istekleri farklı olsa da, temel farklar aslında istemek ile ilgili yaklaşımlarındaki perspektif farklarında yatar.

İstemek, aslında bir karardır. Her ne kadar bir istek gibi görünse de, bu bir stratejik hamledir. Bu, bazen stratejik bir düşünceyle, bazen de duygusal bir karar anıdır. Erkekler, çözüm odaklı yaklaşımıyla bir adım önde olabilirler, ancak kadınlar, ilişkilerdeki dengeyi koruyarak isteklerin duygusal yanını da göz önünde bulundururlar.

Yani, erkeklerin bakış açısıyla “İstemek, çözüm bulmak demektir,” kadınların bakış açısıyla ise “İstemek, karşıdaki kişinin duygusal dünyasını keşfetmek demektir.” Bu farklar her zaman eğlenceli ve kafa karıştırıcıdır! İstemek, bazen pratik bir şeyin ötesinde, bir çok farklı anlama gelir!

Haydi, Forumdaşlar, İstemek Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Evet, şimdi sizlerden duyduğumuz “İstemek” kavramı üzerine düşüncelerinizi alalım! Erkekler, sizce sadece çözüm odaklı bir yaklaşım mı benimsemelisiniz? Yoksa kadınların “Empatik yaklaşımı”na bir şans vermek mi daha faydalı?

Kadınlar, sizce gerçekten de “Empatik” bir bakış açısı sadece ilişkiler için mi gerekli, yoksa arkadaşlıklar arasında da mı geçerli? İstemek sadece bir “istek” mi, yoksa duygusal bir bağ kurmanın yolu mu?

Yorumlarınızı bekliyoruz! Hem erkeklerin hem de kadınların bakış açılarını duymak, bu konuyu biraz daha derinlemesine keşfetmek için sabırsızlanıyoruz! Unutmayın, ister stratejik düşünün, ister duygusal bağ kurun, burası eğlenceli bir yer! :)