Ulaşımda aşı ve PCR testi zaruriliği başladı

Bakec

New member
Ulaşımda aşı ve PCR testi zaruriliği başladı
Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesi daha sonrası aşısız yahut hastalığı geçirmemiş yolcuların yurt içi iç çizgi uçuşlarında, özel araç hariç uçak, otobüs, tren yahut öbür toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerde negatif sonuçlu PCR testi bulundurma zaruriliği başladı.

15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda aşı ve PCR testi zaruriliği başlarken aşısız yahut hastalığı geçirmemiş şahısların otobüs ve toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerine negatif sonuçlu PCR testi dokümanlarını ibraz etmemeleri durumunda biletleri kesilmedi. Bugün başlayan uygulamada 15 Temmuz Demokrasi Otogarı’na bilet almaya gelen aşısız yahut PCR testi yaptırmayan yolculara firma yetkilileri tarafınca bilet satılmadı. Gelen yolcular yetkililer tarafınca test olmaları için hastanelere yönlendirilirken, hareket eden otobüslerde de yolcu sayısının az olduğu gözlendi.

Astor Turizmde nazaranvli Zeki Kaplan gelen yolculardan bilet kesmedilk evvel HES kodu, aşı ve PCR testi istediklerini belirtti. Kaplan, “Genelgenin akabinde yolculardan aşı ve PCR testi istiyoruz. Yolcuların aşıları yoksa PCR testi için hastanelere yönlendiriyoruz. Birden fazla yolcuya bilet kesemedik. Otogarda taşınabilir aşı uygulaması olursa yolcular burada aşı olabilirler ve geri dönmezler.” diye konuştu.

Yolculardan İETT’den emekli Fazilet Aydoğan Moldavya’ya gideceğini lisana getirerek, genelgenin fazlaca yerinde olduğunu belirtti. Aydoğan, “Halkın sıhhati için gereken bir genelgeydi. Zira koronavirüs aldı başını gidiyor ve meyyit sayısı artıyor. Vatandaşın da bu genelgeye uyması ve hürmet göstermesi lazım. Gereken aşımızı yaptırdık ve maske aralığımızı de korumalıyız. Emekli oldum ancak Moldavya’ya gidiyorum ve hala çalışıyorum.” dedi.

Yolculardan Erhan Çelik de “Halk sıhhati açısından genelgenin yanlışsız ve her insanın uyması gereken bir genelge olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Vedat Taş da Babaeski’ye gideceğini ama aşısı olmadığı için biletini alamadığını belirterek, “Otogarlarda perişan olduk. Sıhhat Ocağı’na gidip randevu almak istedik ve randevu günü var. Bileti veremiyorlar. Devlet taşınabilir aşı sistemini getirirse otogarlarda aşı oluruz.” değerlendirmesini yaptı.

Van Gölü Turizm sürücüsü İmdat Alican ise yazıhanede yolculara bilet vermedilk evvel kontrollerinin yapıldığını söz ederek, yeni genelgede alınan kararların fazlaca olumlu olduğunu ama yolcuların hazırlıklı olmadıklarını anlattı. Alican, “Van’a gidiyoruz lakin yolcu sayısı fazlaca az. Yüzde 30 azalma oldu.” diye konuştu.

Yurt içi uçuşlarda PCR testi

Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafınca yayımlanan genelge ile iç sınır uçuşlarında da aşısı olmayan yolculardan PCR testi ibraz periyodu başladı.

Sabah saatlerinden itibaren THY başta olmak üzere öteki uçuş firmaları nazaranvlilerince uçuş biletleri denetim edilerek İstanbul Havalimanı’na giriş yapan yolcular, bilet ve bagaj süreçleri için kontuarlara geldiklerinde bakılırsavliler tarafınca HES uygulaması üzerinden aşılı, geçirilmiş hastalık yahut 48 saat evvel yapılmış negatif sonuçlu PCR testi denetimi yapıldı.

“Yolcularımızın, negatif PCR testi kararı sunmaları zorunludur”

Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, bugünden itibaren uygulanmaya başlayan iç sınır uçuşlarında, aşı olmamış yahut daha evvel Kovid-19 geçirmemiş yolculardan PCR testi isteneceğini hatırlattı.

SunExpress’ten yapılan açıklamada, “Değerli konuklarımız, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafınca yayınlanan genelge kapsamında, bugünden itibaren yurt içi uçuşlarımızda seyahat edecek büsbütün aşı olmamış yahut daha evvel Kovid-19 geçirmemiş yolcularımızın, negatif PCR testi kararı sunmaları mecburidir. İlgili sıhhat dokümanlarınız check-in sırasında HES uygulaması üzerinden denetim edilecektir. Talep edildiğinde süratlice paylaşabilmeniz için check-in sırasında HES kodunuzu hazırda bulundurmanızı rica ederiz.” tabirlerine yer verildi.

HES uygulaması üzerinden gerekli müsaadeleri vermeyi unutan yolculara ise vazifeliler yardımcı oldu, aşı sürecini tamamlamamış ve negatif PCR testi bulunmayan yolcuların uçuşlarına müsaade verilmedi.

Test yaptırmak isteyen yolcular ise İstanbul Havalimanı’ndaki PCR test merkezine yönlendirildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Tayyib Hoşbaş