Ya fettah esması ne için okunur ?

Bengu

New member
Ya Fettah Esması Ne İçin Okunur? Kapalı Kapıları Açan Bir İsim Üzerine Duygusal ve Gerçekçi Bir Yolculuk

Selam olsun gönül dostlarına,

Bugün sizlerle, uzun zamandır kalbimde yer eden bir konuyu konuşmak istiyorum: “Ya Fettah” esması… Hani bazen hayatımızda bir şeyler tıkanır ya; iş olmaz, kısmet açılmaz, kapılar yüzümüze kapanır. İşte tam da o anlarda bazı isimler, bazı dualar, bazı enerji alanları sanki evrenin kilitlerini açar gibi bir etki yaratır. “Ya Fettah” da o isimlerden biridir. Sadece manevi bir zikir değil, aynı zamanda ruhun ve zihnin ferahlaması için güçlü bir anahtardır.

---

Ya Fettah: Anlamı ve Derin Katmanları

“Fettah”, Arapça kökenli bir kelime. “Feth” kökünden gelir; açmak, engelleri kaldırmak, zafere ulaştırmak anlamlarını taşır. Allah’ın “El-Fettah” ismi, “her türlü kapalı şeyi açan, zorlukları kolaylaştıran, hakikati ortaya çıkaran” anlamına gelir.

Dolayısıyla “Ya Fettah” zikri, sadece dünyevi işlerimizin kolaylaşması için değil; aynı zamanda kalplerimizin, zihinlerimizin, hatta kaderimizin önündeki perdeyi aralamak içindir.

İslam geleneğinde bazı âlimler, “Ya Fettah” ismini özellikle sabah namazlarından sonra 71 veya 489 defa okumayı tavsiye eder. Rivayet edilir ki bu esmayı istikrarlı şekilde zikreden kişiler, hem içsel bir huzura kavuşur hem de beklenmedik kolaylıklarla karşılaşır. Ancak bu sadece sayılara bağlı bir ritüel değil; niyetin samimiyetiyle güç kazanan bir manevi pratik olarak görülür.

---

Bir Gerçek Hayat Hikayesi: Kapalı Kapıların Açıldığı An

Geçen yıl bir forumdaş, “Ya Fettah zikrini düzenli çekmeye başladım, inanmazsınız iş görüşmelerim birdenbire olumlu dönmeye başladı” diye yazmıştı. Önce herkesin tepkisi biraz şüpheyle karışıktı; ama zamanla o gönderinin altına benzer yorumlar geldi. Bir başkası, “Benim oğlum uzun zamandır iş bulamıyordu, sabırla Ya Fettah çekmeye başladım, sonra ardı ardına fırsatlar geldi” demişti.

Bu örnekler, dini veya manevi bir formülün ötesinde, insanın umutla bağlantı kurma gücünü gösteriyor. Zira “Ya Fettah” demek aslında, “Ben umudumu kesmiyorum” demektir. Tıpkı bir kilidin anahtara olan ihtiyacı gibi, insan da bazen bir söze, bir duaya tutunur. O tutunma, inancın titreşimini yükseltir.

---

Erkeklerin Pratik Yaklaşımı: Sonuç Odaklı Bir Dua

Forumlarda erkeklerin paylaşımlarına baktığımızda, “Ya Fettah” esmasını genellikle somut sonuçlar için kullandıklarını görmek mümkün.

“İş görüşmem öncesi 100 defa okudum, içimde tuhaf bir rahatlama oldu.”

“Projede tıkanmıştık, Ya Fettah çekip başladım, ertesi gün çözüm çıktı.”

Bu cümlelerde duygudan ziyade, “etki” vurgusu öne çıkıyor. Erkekler genellikle “deneyim → sonuç” denklemine bakıyorlar. Onlar için “Ya Fettah” bir tür enerji aktivasyonu gibi; problemi çözmeye, sistemi yeniden çalıştırmaya yarayan bir komut.

Ama ilginçtir, çoğu erkek kullanıcı aynı zamanda şu cümleyi de ekler: “Sadece işim değil, içim de açıldı.”

Bu da gösteriyor ki, esmanın fiziksel dünyadaki karşılığı kadar duygusal bir iyileştirme gücü de var.

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Perspektifi

Kadın kullanıcılar ise “Ya Fettah”ı daha çok içsel dönüşüm, duygusal açılım ve ilişkiler bağlamında ele alıyorlar.

Bir forum paylaşımında bir kadın şöyle yazmıştı:

“Uzun zamandır kalbim kapalıydı. Ne yeni dostluklara ne de sevgiye yer veremiyordum. Ya Fettah’ı her sabah okumaya başladım. Şimdi kalbim sanki yeniden nefes alıyor.”

Kadınlar için bu esma, “kapıların açılması”ndan ziyade “kalbin yumuşaması” anlamına geliyor.

Onlar için Ya Fettah, bir dua değil; bir içsel diyalog, bir kabullenme. Kadın forumdaşlar birbirlerine destek verirken, bu zikri paylaşmanın topluluk gücüyle birleştiğinde daha da anlam kazandığını söylüyorlar. Çünkü “Ya Fettah” yalnız okunmaz; niyet, dua ve dayanışma birleştiğinde enerjisi katlanarak artar.

---

Bilimsel ve Psikolojik Bir Bakış: Zikir ve Nörolojik Etkiler

Modern bilim, zikirlerin etkisini doğrudan ölçemese de, tekrarlanan olumlu ifadelerin beyin dalgaları üzerindeki rahatlatıcı etkisini kabul ediyor.

Yapılan bazı EEG çalışmaları, düzenli zikir, dua veya meditasyon yapan kişilerde alfa dalgalarının arttığını, stres hormonlarının azaldığını gösteriyor.

Bu da açıklıyor ki, “Ya Fettah” sadece manevi değil, nörofizyolojik bir açılım da yaratıyor. Yani kelimelerle enerji arasında gerçekten bir etkileşim var.

Bunu şöyle düşünebiliriz:

Bir bilgisayar donduğunda “reset” tuşuna basarız. İnsan zihni de stres, korku, umutsuzluk altında donabilir. “Ya Fettah” zikri, ruhsal bir reset gibidir. Beyni yeniden düzenler, kalbi hafifletir, algıyı berraklaştırır.

---

Toplumsal Deneyim: Kolektif Duaların Gücü

Bazı forumlar, haftalık “Ya Fettah” zincirleri düzenliyor. Herkes aynı saatte bu esmayı zikrediyor ve sonuçları paylaşıyor. İlginçtir ki çoğu katılımcı, yalnızken aldıkları huzurun toplu zikirlerde çok daha derinleştiğini belirtiyor.

Bu, “enerji rezonansı” dediğimiz olgunun bir yansıması. Çünkü insanlar aynı niyetle aynı kelimeyi tekrar ettiklerinde, ortak bir bilinç alanı oluşuyor.

Tıpkı dalgaların birleşip büyük bir akıntı yaratması gibi…

---

Son Söz: Ya Fettah’ı Hayatımıza Nasıl Dahil Edelim?

“Ya Fettah” zikrini bir dilek kapısı gibi değil, bir farkındalık anahtarı gibi düşünmek gerekir.

Sabahları birkaç dakika sessizce bu ismi zikretmek, günün enerjisini değiştirebilir.

Önemli olan sayılardan ziyade, içtenlikle yapılan niyettir.

Zira her zikir, bir titreşimdir; ama o titreşimin yönünü belirleyen, kalbin frekansıdır.

---

Forumdaşlara Soru: Sizin İçin Hangi Kapılar Açıldı?

Şimdi sözü size bırakıyorum:

– Siz “Ya Fettah” zikrini denediniz mi?

– Hayatınızda ne tür değişiklikler fark ettiniz?

– Sizce bu esmanın etkisi mi, yoksa insanın kendi inanç enerjisi mi daha belirleyici?

– Erkekler mi daha hızlı sonuç alıyor, yoksa kadınların duygusal yoğunluğu mu daha derin etki yaratıyor?

Gelip hep birlikte konuşalım, deneyimlerimizi paylaşalım. Çünkü bazen birinin hikâyesi, başkasının kilidini açar.