Yumuktepe açık hava müzesi olacak

Bakec

New member
Merisn’de geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan Yumuktepe Höyüğü’nü açık hava müzesine dönüştürecek proje için Kültür Varlıklarını Müdafaa Bölge Heyeti’nden onay çıktı. Lecce Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva, “Verilen onayla buranın değeri daha da arttı. Vatandaşlar, tarihe tanıklık edebilecek” dedi.

Mersin Üniversitesi’nin projesiyle Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü’nde, bu yıl 2 başka noktada hafriyat çalışmaları yapıldı.

Lecce Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva başkanlığındaki 25 kişilik grupla 2,5 ay süren çalışmalarla yapılan hafriyatlarda sona gelindi. Geçmişi 9 bin yıl öncesine dayanan höyükte Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Bizans periyodu katmanlarında itinayla çalışılıyor. Ekim ayı sonunda bitecek olan hafriyatlar bu yıl birinci kere höyüğün doğu kısmında ağırlaştı.

AÇIK HAVA MÜZESİ OLACAK

Mersin Üniversitesi tarafınca açık hava müzesi projesi altyapı çalışmaları da başladı. Höyüğü vatandaşların ziyaretine açacak proje için Adana Kültür Varlıklarını Müdafaa Bölge Kurulu’ndan onay çıktı.

Çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan hafriyat lideri Prof. Dr. Isabella Caneva, Yumuktepe’nin açık hava müzesi olması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay çıktığını ve projeden şad olduğunu tabir ederek, “Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İpek Durukan tarafınca hazırlanan bir proje. Doruğun yuvarlak hali kalacak, müdafaa maksatlı kabuk biçiminde üzeri kapatılacak. Yumuktepe epeyce kıymetli bir tarihi yer. Hafriyatlar bitiyor. Verilen onayla bir arada artık buranın ehemmiyeti daha da arttı. Vatandaşlar buraya gelerek tarihe tanıklık edebilecek” diye konuştu.

‘HER KATMAN FARKLI BİR DÖNEM’

Höyükte her katmanın farklı bir periyoda işaret ettiğini belirten Caneva, şunları söylemiş oldu: “Yumuktepe, fazlaca kıymetli bir yerleşim alanı. Höyüğün özelliği, kesintisiz yerleşim alanı olması. Milattan evvel 7 binde başlıyor ve Ortaçağ’a 14’üncü yüzyıla kadar devam ediyor. Bu hayli özel bir durum. Biroldukça farklı medeniyete konut sahipliği yapmış. Katman katman farklı tarihlere ilişkin duvarlar ortaya çıkıyor.” (DHA)