Berberler sıkıntılı: Çırak bulamıyoruz

semaver

New member
Dijital çağda tercih edilmeyen meslekler, o mesleklerin geleceğini tehlikeye atıyor. Usta-çırak ilgisi ile var olan kimi branşlardaki işleyişi de etkileyen çırak sorunu, bu sefer de erkek berberlerinde karşımıza çıktı.

Berberler, yetiştirecek elaman bulamıyor. Bu durumdan yakınan berber ustaları, dükkanlarında yalnız kaldıklarını ve sanatlarını teslim edecek çırak bulamadıklarını belirtti.

SANATLARINI BİR daha sonraKİ NESİLE AKTARAMAYACAKLAR

Berberlik mesleğinin aslında bir sanat olduğunu belirten ustalar, sanatlarını bir daha sonraki nesile aktaracak eleman bulmakta kuvvetlik çekiyor. Çırak bulunamadığı için ilerleyen devirde berberlik mesleğinin yok olma dehşetiyle yaşıyorlar.

“ESKİDEN BİR KUAFÖRLERDE 3 ÇIRAK VARKEN ŞU ANDA 1 TANE BİLE BULAMIYORUZ”

Berber dükkanlarında yalnız kaldıklarından ve çırak bulamadıklarından yakınan berber ustası Musa Akçiçek, “Eskiden aileler çocuklarını berber dükkanlarına gdolayırdü, ustaya teslim ederdi ve eti senin kemiği benim sıkıntısı. Lakin şu an bu biçimde bir durum kelam konusu değil. Çırak bulmakta hayli zorlanıyoruz, hatta bulamıyoruz.

“GELEN en çok 10 GÜN BURADA KALIYOR 11’İNCİ GÜN ÇOCUĞU GÖREMİYORUZ”

Yaz devirlerinde kimi vakit aileler 3-5 aylığına çocuklarını bize gönderiyorlar ancak onlar da aşikâr bir devirde burada oluyorlar, gelen çocuklar da en çok 10 gün burada kalıyor, 11’inci gün çocuğu nazaranmiyoruz. Bir şey öğrenmeden aslına bakarsan işten ayrılıyorlar.

“ESKİDEN ÇIRAKLAR MÜŞTERİDEN ALDIKLARI BAHŞİŞLE MEMNUN OLUYORLARDI, ARTIK DİREKT PARA SORUYORLAR”

Evvelden çıraklar müşteriden aldıkları bahşişle keyifli oluyorlardı, şu anda gelen çıraklar direkt para sorar oldu. Çocuklar artık teknolojiyle fazlaca içli dışlı. Genelde oyun oynadıkları için burada sıkılıyorlar. Çırak potansiyeli yok. Evvelce bir kuaförde 3-4 tane çırak olurdu 3 tanede kalfamız vardı, şuanda 1 tane bile çırak bulamıyoruz.” dedi.

“İLERLEYEN PERİYOTTA BERBERLİK MESLEĞİ KÖRELECEK”

Berberlik mesleğinin aslında bir sanat olduğunu ve bu sanatı devam ettirecek bir çırak bulamadıklarını belirten berber ustası Adnan Coşkun, “Şu an bulunduğum pozisyonda en az 8-10 tane berber dükkanı var ve hepimiz tek çalışıyoruz. Bizim yaptığımız iş bir sanattır. Sanat yetişmiyor. Alttan gelen bir eleman yok. bu türlü devam ederse gelecekte sanatkar bulunamayacak bu meslekler körelecek. niye bitecek derseniz alttan eleman gelmiyor çırak bulamıyoruz. Mesleği devam ettirmek için sanatımızı emanet edeceğimiz birini bulamıyoruz. Benim yanımda çalışacak çırağa, ilerisi için koluna altın bir bilezik takmış oluyorum. Şayet bu sanatı yapabilirse ömrü boyunca bileğinde bir altın bilezikle dolaşır, bir sanat öğrenmiş olur. Yanımda bir çırak çalışmış olsa 2,5-3 seneye kalfa olacak kıvama gelir. 2-3 sene daha sonra bu çocuk mesleği öğrendikten daha sonra bana muhtaçlığı kalmaz zira bir sanatkar olacak. Evvelden çıraklık fazlaca hoştu bize en evvel saygıyı öğretirlerdi daha sonra mesleği öğretmeye çalışırlardı.

“USTAMA TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ben 7 yıl bir ustanın yanında çalıştım ve bu mesleği öğrendim ona fazlaca teşekkür ediyorum.” diye konuştu.