Gaziantep’te yaz lezzetleri kurutularak kışa hazırlanıyor

semaver

New member
Gaziantep’te kışın tüketilmek üzere biber, kabak ve patlıcan üzere sebzelerden oluşan kurutmalıklar, 40 dereceyi aşan kavurucu sıcaklarda hazırlanıyor.

ÇALIŞANLARIN ELLERİ ACI BİBERDEN YANIYOR

Renkleri ve asılma prosedürleri ile gözlere de hitap eden biberler, kurutmalıkta çalışan personellerin ellerinin acımasına niye oluyor.

KURUTMALIKLARI MEVSİMLİK ÇALIŞANLAR HAZIRLIYOR

Kış aylarında çabucak her meskende tüketilen kurutmalıklar, mevsimlik personeller tarafınca büyük bir emekle hazırlanıyor.

SEBZELER GÜNEŞTE KURUTULUYOR

Tarladan toplanan biber, patlıcan, acur ve kabaklar mahallede bayanlar tarafınca temizlenip içleri oyulduktan daha sonra 50’şer adet ipe diziliyor. Kentin yüksek zirvelerine getirilen sebzeler, daima güneş alması için güney istikametine bakan ahşap askılarda kurumaya bırakılıyor.

PAKETLENME KENTTE YAPILIYOR

Yaklaşık 10 gün boyunca güneş altında düzgünce pişen kurutmalıklar toplanıp paketlenmek üzere kente gönderiliyor.

ESERLER YURT İÇİNE VE YURT DIŞINA GİDİYOR

İtinayla paketlenen kurutmalıklar, kışın tüketilmek üzere yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor. bu biçimdelikle yazın lezzeti kış aylarına da taşınmış oluyor.

Personeller, kurutmalık işinin sıkıntı ve zahmetli olduğuna değiniyor.

“HAVA SICAK VE ACI BİBER ELLERİMİZİ AKIYOR”

Sıcak havanın kurutmalıklara yeterli geldiğini lakin kendi işlerini zorlaştırdığını tabir eden personel İmam Özer, “Burada çalışmanın birinci zorluğu havaların sıcak olması. Sıcaklar niçiniyle daha epey yoruluyoruz. Acı biberlerle uğraştığımız için elimiz acı oluyor. Başka güne kadar ellerimizin ağrılarını hissediyoruz. Geceleri ellerimiz yanıyor. Buradaki hedefimiz beşerler kışın kuruttuğumuz eserleri hoş güzel yesinler diye. Biz de ekmeğimizin peşindeyiz.”

“AİLEME YARDIM İÇİN GÜNLÜK ÇALIŞIYORUM”

Emekçilerden Rozerin Korkmaz ise ailesine yardım etmek için günlük çalıştığını söylemiş oldu. İşlerinin sıkıntı olduğunu lakin ailesine yardım etmek zorunda olduğunu anlatan Korkmaz, “Astığımız biberler acı olduğunda meskene gittiğimizde acıyor. Yemek ve su içtiğimizde acıyı hissediyoruz.

“ÜÇ AY ELLERİMİZİN ACISINI HİSSEDİYORUZ”

Yılın 3 ayı ellerimiz daima acı ortasında yanıyor. Lakin işimizi en pak ve hoş biçimde yapmaya çalışıyoruz. Bu işin zorluğu baya bir var. Her şey hayat uğraşı için. Aileme takviye için çalışıyoruz.” dedi.

KURUTMALIKLAR TEZGAHLARDAKİ YERİNİ ALDI

Elmacı Pazarı esnaflarından İbrahim Şenel de yeni dönem kurutmalıkların tezgahlarda yerini aldığını söylemiş oldu.

BİR DİZİ KURUTMALIK 20 LİRA

Eserlerin iç piyasada da epey tüketildiğini belirten Şenel, “Kurutmalıkları tezgaha asmaya başladık. Fiyatlar geçen sene ile şimdi birebir. Bir dizide 50 adet kurutmalık var ve bunu 20 liraya satıyoruz. Satışlarımız kışa yanlışsız artacaktır.” sözünü kullandı.