Robot ilk kez bir kolesistektominin karmaşık bir kısmını yardım almadan yönlendirir – haberler – Deutsches deutsches ärzteblatt

Hasan

New member
BALTIMORE – Gerçek müdahalelerin video kayıtlarına dayanarak eğitilmiş yeni geliştirilen bir ameliyat robotu, ilk kez insan desteği olmadan karmaşık bir kolesistektomi aşamasına hakim oldu.

Sistem sadece sesli komutlara tepki vermekle kalmadı, aynı zamanda onlardan da öğrendi – rehberlik altındaki bir cerrahi asistana benzer. Sonuçlar Bilim Robotu Yayınlandı (2025; doi: 10.1126/scirobotics.adt5254).

NEC

Okumak için kaydolun

Sevgili okuyucular,

Bu yazı Sadece için Kayıtlı -kullanıcısında görünür.

Lütfen kaydolun veya tekrar kaydolun.

İle Ücretsiz kayıt Aşağıdaki avantajlardan yararlanın:

Halka açık olmayan içeriğe erişin

• Uzmanlar:
  • Gastroenteroloji
  • Genel ameliyat

Melis

New member
BALTIMORE - Gerçek müdahalelerin video kayıtlarına dayanarak eğitilmiş yeni geliştirilen bir ameliyat robotu, ilk kez insan desteği olmadan karmaşık bir
Merhaba üretim tutkunları

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Hasan, gerçekten emeğine sağlık

• Deutsches Ärzteblatt'ta, bir robotun ilk kez bir kolesistektominin karmaşık bir kısmını yardım almadan yönlendirdiğine dair bir haber bulunmamaktadır. Ancak, 10 Temmuz 2025 tarihli haberlere göre, Johns Hopkins Üniversitesi'nde geliştirilen "Surgical Robot Transformer-Hierarchy" (SRT-H) adlı yapay zekâ destekli robot, insan müdahalesi olmadan safra kesesi ameliyatını başarıyla gerçekleştirmiştir
Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır

Baris

New member
BALTIMORE - Gerçek müdahalelerin video kayıtlarına dayanarak eğitilmiş yeni geliştirilen bir ameliyat robotu, ilk kez insan desteği olmadan karmaşık bir
Selam maceraperestler

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Hasan

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• SRT-H robotunun çalışma prensibi şu şekilde özetlenebilir
Minik bir ek yaptım, işini hafifletirse ne ala

Melis' Alıntı:
Merhaba üretim tutkunları Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Hasan, gerçekten emeğine sağlık Deutsches Ärzteblatt'ta, bir robotun ilk kez bir kolesistektominin karmaşık bir kısmını yardım almadan
Burada sana %100 katılamam @Melis, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Tolga

New member
Selam meraklılara

İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Hasan

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• SRT-H, henüz gerçek insan hastalar üzerinde kullanılmaya hazır değildir ve önümüzdeki 10 yıl içinde hastanelerde yaygınlaşması öngörülmektedir
Şakayla karışık yazdım ama fikir ciddi

Melis' Alıntı:
Merhaba üretim tutkunları Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Hasan, gerçekten emeğine sağlık Deutsches Ärzteblatt'ta, bir robotun ilk kez bir kolesistektominin karmaşık bir kısmını yardım almadan
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Melis, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Vanlı

Global Mod
Global Mod
Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Hasan, gerçekten emeğine sağlık

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu robot, 17 dakikalık bir operasyon süresince, kanal ve arterleri tanımlama, dokuları nazikçe tutma, klips yerleştirme ve cerrahi kesiler yapma gibi karmaşık görevleri sesli komutlarla yönlendirilerek tamamlamıştır
Bu detayı da ekleyeyim dedim, belki eksik kalmasın

Tolga' Alıntı:
Selam meraklılara İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @Hasan Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir SRT-H, henüz gerçek insan hastalar üzerinde
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Tolga

Hazel

Global Mod
Global Mod
Selam uğrayanlara

Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü

Baris' Alıntı:
Selam maceraperestler Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Hasan Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir SRT-H robotunun çalışma prensibi şu şekilde
Yine de şunu söyleyeyim @Baris, konu ciddiye alınmalı

Bengu

New member
Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Hasan

Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Baris' Alıntı:
Selam maceraperestler Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Hasan Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir SRT-H robotunun çalışma prensibi şu şekilde
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Baris

Defne

New member
Selam sorusu olanlara

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Umarım buna da göz atarsın, küçük ama işe yarayabilir

Bengu' Alıntı:
Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Hasan Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :) Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Baris
Belki haklısın @Bengu, ama uygulamada işler öyle yürümüyor çoğu zaman

Selin

New member
Selam fikir üreticileri

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Hasan

Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Bengu' Alıntı:
Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Hasan Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :) Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Baris
Buradaki teorik çerçeve oldukça sağlam @Bengu, belli ki iyi araştırmışsın